YENİ KAMU YÖNETİMİ ANLAYIŞI BAĞLAMINDA YÖNETİŞİM KAVRAMI, TÜRKİYE'DE UYGULANABİLİRLİĞİ VE BİR YÖNETİŞİM ARACI OLARAK YEREL GÜNDEM 21 UYGULAMASI (MERSİN ÖRNEĞİ)

Yunus Emre ÖZTÜRK

Öz


İnsanlık, çok çeşitli gelişmelerden geçerek geldiği bu son dönemde, özellikle son yirmi yılda yaşadığı kadar, yoğun bir değişime konu olmamıştır. Bu süreçte ortaya çıkan toplumsal, ekonomik ve siyasal gelişmeler, yönetimi değişme ve gelişme yönünde güçlü bir baskı altına almaktadır. Geleneksel kamu yönetimi yaklaşımından, Yeni Kamu Yaklaşımına; Yeni Kamu Yönetimi Paradigmasından Yönetişim Paradigmasına geçiş, Neo - Liberal yeniden yapılanma sürecinde devletin rolünün yeniden tanımlanması, kamu yönetimi disiplini içinde paradigma tartışmalarının yükselmesine neden olmuştur. Yönetişim paradigmasının araç olarak kullandığı ve yeni katılım yollarından biri olarak karşımıza çıkan "Yerel Gündem 21" uygulamaları, bahsedilen bu çıkmazlara yönelik çok önemli çözüm yolları sunmaktadır. Yerel Gündem

21 sürecinin öncelikli yerel sürdürülebilir kalkınma sorunlarının çözümüne yönelik uzun dönemli, stratejik bir planın hazırlanması ve uygulanması üzerindeki vurgusu, çeşitli katılıcı mekanizmaları içeren ve yerel ortaklıklara dayalı yönetişim paradigmasının yaşama geçirilmesini gerekli kılmaktadır.


Anahtar Kelimeler


Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı; Yönetişim; Yerel Gündem 21; Katılım

Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.