CUMHURİYET DÖNEMİ ANAYASALARINDA MİLLİYETÇİLİK ANLAYIŞI

Arş. Gör. Faruk BİLİR, Doç. Dr. Hasan TUNÇ

Öz


Milliyetçilik, aynı millete mensup kişilerin duydukları; bir arada, bağımsız bir hayat sürmek ve bu kişilerin sevgi ve saygı hisleri ile milletine bağlanarak, teşkil ettikleri toplumu yüceltmek isteğidir1.

Bir başka tanımla milliyetçilik, yani milliyet duygusu,bir toplumda kişilerin kendilerini bütüne bağlı ve onun bir unsuru olarak hissetmeleri ve o toplum için varlıklarını ortaya koymaya hazır olmaları demektir.

Bir toplumun millet olabilmesi için klasik tarifte ırk, dil, din, kültür gibi objektif ölçüler aranırsa da, günümüz toplumlannda, kader, kıvanç, tasa birliği ve birlikte yaşama arzusu gibi unsurlar ön planda gelmektedir3. Yani günümüz toplumlannda milliyetçilik ,kişilerin soy bağından daha çok,kişilerin iradesini esas almaktadır. Milliyetçilikte ilk ve en önemli husus, bağımsız bir devlet olma iradesindedir ve daha sonra, egemenlik, eşitlik ve hürriyet kavramlarında birleşir4. Ancak milliyetçilik, yalnız kendisine değil, diğer devletlerinde milli bağımsızlığına saygı gösterir5.


Anahtar Kelimeler


CUMHURİYET DÖNEMİ ;ANAYASALARINDA ;MİLLİYETÇİLİK ANLAYIŞI

Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.