ÇEVRE MUHASEBESİ VE ÇEVRE MALİYETLERİNİN ÜRETİM MALİYETLERİNE ETKİLERİ

Yasemin SOYLU, Hüseyin İLERİ

Öz


Çevre yalnızca insanların içinde yaşadığı ve hayatlarını devam ettirmeleri için onlara kaynak sunan bir ortam değil aynı zamanda işletmelere de ekonomik kaynak sağlayan bir sistemdir.

Üretim, çevreden elde edilen kaynaklar ile gerçekleştirilmektedir. Bu durumda kaynakların tükenmesi ve çevrenin kirlenmesi toplum sağlığının bozulmasının yanı sıra işletmeler için de yeni kaynak bulunamaması anlamına gelmektedir.

İşletmeler çevre dostu ürünler üreterek, zararlı atıkların en aza indirgenmesine çalışarak, geri dönüşüm sağlayarak çevrenin kirlenmesini ve çevresel sorunların ortaya çıkmasını engelleyebilecektir. Tüm bu konularda doğru kararlar alınabilmesi için işletmeler çevresel maliyetleri bilmeye ihtiyaç duyar. İşte bu nedenle çevresel maliyetlerin tam ayırımının yapılması gerekir. Geleneksel muhasebe sisteminde, çevresel maliyetler genel giderler grubu içerisinde sayılarak ayrıntılı bilgi sağlama konusunda yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle çevre muhasebesinin geliştirilmesinin önemi daha da artmıştır. Bu çalışmanın amacı, çevresel maliyetleri tanımlamak, sınıflandırmak ve çevresel muhasebe sistemini oluşturmaktır.


Anahtar Kelimeler


İşletme; Çevresel Maliyetler; Çevre Muhasebesi.

Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.