KAMUNUN AYDINLATILMASI KAPSAMINDA KAZANÇ YÖNETİMİNİN TESPİTİ VE ŞİRKET FİNANSAL RAPORLARI VE PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİSİ: İMKB UYGULAMASI

Haluk DUMAN

Öz


Son yıllarda yaşanan muhasebe skandalları şirketlerin uyguladıkları muhasebe politikaları sonucu elde edilen mali raporlara olan güveni ortadan kaldırmıştır. Muhasebe hilelerinin ortaya çıkarılmasında asgari güven sağlayan bağımsız denetim şirketleri de muhasebe hilelerini tespit edememesi veya tespit etse bile olumlu görüş belirtmesi yeni yasal düzenlemeleri zorunlu hale getirmiştir.

Mali tablolarda yer alan yanıltıcı bilgiler şirket ve çevresinde iflasa kadar götüren bir sürece yol açmaktadır. Bu bağlamda, kazanç yönetim uygulamalarının engellenmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması ve tespit edilmesi büyük önem arz etmektedir.

Çalışmanın birinci bölümünde kazanç yönetimi tanımı, kazanç yönetim araçları, kazanç yönetiminde amaç ve yöneticilerin motivasyonları ortaya konulacaktır. Son olarak kazanç yönetiminin tespiti için uygulanan modeller açıklanacaktır.

Çalışmanın ikinci bölümünde ise İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ’ na kayıtlı şirketler üzerinde Jones (1991)’ un tahakkuk modeli kullanılarak kazanç yönetim teknikleri tespit edilmeye çalışılacaktır.


Anahtar Kelimeler


Kazanç Yönetimi; Finansal Raporlama Kalitesi

Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.