Türkiye'de Sivil-Asker İlişkilerinin Normalleşmesi ve Modern Devlet: 2000-2012 Yılları

Ömer Faruk TEKİN

Öz


2000’li yıllarda görülen global ve yerel gelişmeler, iç siyaseti şekillendirmeye, özgürlükleri arttırmaya devam eden AB süreci ve var olan siyasî iktidarın politik alanı genişletmeye yönelik uygulamaları, istek ve kararlılığı, Türkiye’de ordunun alışılagelmiş ayrıcalıklarından vazgeçmesi yolunu göstermektedir. Demokratik bir anayasal düzenin kurulması, silahlı kuvvetlerin diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla denk bir statü içinde düzenlenmesini gerektirir.

Türkiye’de demokrasinin, insan haklarının, inanç ve ifade özgürlüğünün, sosyal ve demokratik hakların geliştirilmesi, sağlıklı bir anayasa yapılabilmesi, kanunların ve yargının gerçekten adaleti getirecek şekilde, bağımsız bir yapıya dönüştürülebilmesi için sivil-asker ilişkilerinin gelişmiş demokrasilerde nasıl oluyorsa öyle olması gerekmektedir. Askerî otoritenin hesap sorulamaz, denetlenemez bir yapı olmasına imkân veren, askerî vesayet açısından bir tür denge noktası hükmünde olan kanunlar ve kurumlar değiştirilmeli, demokratikleştirilmelidir. Askerin, bütün diğer kurumlar ve idareler gibi, sivil idareye tâbi kılınması demokratik, lâik, sosyal bir hukuk devleti olmak için de gerekli olduğu göz ardı edilmemelidir.

Bu çalışmada, modern devlette olduğu gibi sivil-asker ilişkilerinin normalleşmesi, daha uygun ve sağlıklı bir zeminde yürütülmesi için, demokrasinin ve hukukun devlet işlerine hâkim olabilmesi amacıyla yapılması gerekli görülen düzenlemelerin, yeni anayasada yapılabilecek yeniliklerin ne olabileceği üzerinde durulmuştur.


Anahtar Kelimeler


Politics, Military, EU Process, Normalising, Democracy.

Tam Metin:

PDF PDF

Referanslar


Akay, Hale (2009), "Türkiye’de Güvenlik Sektörü: Sorular, Sorunlar, Çözümler", TESEV Demokratikleşme Programı Siyasa Raporları Serisi, Güvenlik Sektörü 1, TESEV Yayınları, İstanbul.

Akça, İsmet (2010), "Ekonomide Askerin Varlığı, Askerî Sermaye, OYAK", (Ed.: N. Boztekin). Türkiye Siyasetinde Ordunun Rolü: Asker-Sivil İlişkileri, Güvenlik Sektörü ve Sivil Denetim. 17-24. Heinrich Böll Stiftung Derneği Yayını, İstanbul.

Arslan, Zühtü (2006), Hükümet, Güvenlik Sektörü ve Demokratik Gözetim: Almanak Türkiye 2005, (Editör: Ümit Cizre), TESEV, İstanbul.

Avrupa Komisyonu (2011), Türkiye 2011 İlerleme Raporu, Brüksel.

Avrupa Komisyonu (2010), Türkiye 2010 İlerleme Raporu, Brüksel.

Avrupa Komisyonu (2007), Türkiye 2007 İlerleme Raporu, Brüksel.

Avrupa Komisyonu (2004), Türkiye’nin Katılım Yönünde İlerlemesi Hakkında 2004 Yılı Düzenli Raporu, Brüksel.

Avrupa Komisyonu (1998), Türkiye’nin Katılım Yönünde İlerlemesi Üzerine Komisyon’un 1998 Düzenli Raporu, Brüksel.

Balcı, Muharrem (2000), MGK ve Demokrasi: Hukuk, Ordu, Siyaset (2. Baskı), Yöneliş Yayınları, İstanbul.

Beriş, Hamit Emrah (2012), Türkiye ve Dünyada Savunma Harcamalarının Demokratik Denetimi - Analiz Rapor, Nisan 2012, Stratejik Düşünce Enstitüsü.

Cemal, Hasan (2001), "Rejim Tekliyor, Bu Böyle Gitmez!" Milliyet Gazetesi, 12 Ocak 2001.

Cemal, Hasan (2010), Türkiye’nin Asker Sorunu: Ey Asker Siyasete Karışma (1. Baskı). Doğan Egmont Yayıncılık, İstanbul.

Coşkun, İsmail (1997), Modern Devletin Doğuşu (1. Baskı), Der Yayınları, İstanbul.

Coşkun, Vahap (2011), Yeni Anayasada Sivil-Asker İlişkilerinin Demokratik Modeli, (Ed.: Murat Yılmaz, Yusuf Tekin), Stratejik Düşünce Dergisi Analiz: Anayasa Çalıştayları 4.

Cornell, Eric (1998), Türkiye Avrupa’nın Eşiğinde, (Çev.: G. Ergün), Cem Yayınevi, İstanbul.

Çam, Esat (2002), Siyaset Bilimine Giriş (8. Baskı), Der Yayınları, İstanbul.

Demirel, Tanel (2010), 2000’li Yıllarda Asker ve Siyaset: Kontrollü Değişim ile Statüko Arasında Türk Ordusu, SETA Analiz, Sayı:18, Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı, Ankara.

Erdem, Fazıl Hüsnü; Coşkun, Vahap (2009), Askeri Yargı ve Askeri Vesayet, SETA Analiz, Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Yayını, Temmuz 2009.

Erdoğan, Mustafa ve Yazıcı, Serap (2011), Türkiye’nin Yeni Anayasasına Doğru, TESEV Anayasa Komisyonu Raporu, İstanbul.

Erözden, Ozan (1997), Ulus Devlet (1. Baskı), Dost Kitabevi, Ankara.

Giddens, Anthony (2008), Ulus Devlet ve Şiddet, (Çev.: Cumhur Atay), Kalkedon Yayınları, İstanbul.

Heper, Metin (2011), Türkiye’nin Siyasal Hayatı: Tarihsel, Kuramsal ve Karşılaştırmalı Açıdan (1. Baskı), Doğan Egmont Yayıncılık, İstanbul.

Heywood, Andrew (2007), Siyaset, (Çev.: B. B. Özipek, B. Şahin, M. Yıldız, Z. Kopuzlu, B. Seçilmişoğlu, A. Yayla), Adres Yayınları, Ankara.

Huntington, Samuel P. (2004), Asker ve Devlet: Sivil-Asker İlişkilerinin Kuram ve Siyasası, (Çev.: K. Uğur Kızılaslan), Salyangoz Yayınları, İstanbul.

SDE (2011), Yüksek Askerî Şûra ve Hükümet TSK İlişkileri: Tespitler - Öneriler, Temmuz 2011, Stratejik Düşünce Enstitüsü Yayını, Ankara.

Öztürk, Osman Metin (2006), Ordu ve Politika (2. Baskı), Fark Yayınları, Ankara.

Pierson, Christopher (2011), Modern Devlet, (Çev.: N. Kutluğ & B. Erdoğan), Chiviyazıları Yayınevi, İstanbul.

Platon (2010), Devlet, (Çev.: S. Eyüboğlu & M. A. Cimcoz), Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul.

Poggi, Gianfranco (2009), Modern Devletin Gelişimi, (Çev.: Ş. Kut & B. Toprak), İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul.

Topçu, Nurettin (2001), Sosyoloji (1. Baskı), Dergâh Yayınları, İstanbul.

Ünsaldı, Levent (2008), Türkiye’de Asker ve Siyaset, (Çev.: O. Türkay), Kitap Yayınevi, İstanbul.

Weber, Max (2011), Bürokrasi ve Otorite, (Çev.: H. B. Akın), Adres Yayınları, Ankara.

Weber, Max (1987), Sosyoloji Yazıları, (Çev.: T. Parla), Hürriyet Vakfı Yayınları, İstanbul.

Yıldız, Ahmet (2006), "Türkiye Büyük Millet Meclisi", Güvenlik Sektörü ve Demokratik Gözetim: Almanak Türkiye 2005, (Ed.: Ümit Cizre), TESEV Yayınları, İstanbul.


Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.