6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun Muhasebe ve Bağımsız Denetime Getirdiği Yenilikler

İsa KILIÇ, SERVET ÖNAL

Öz


6762 Sayılı Türk Ticaret Kanunu, değişen ve gelişen ekonomik yapıya ayak uyduramadığı için 13 Ocak 2011 Perşembe günü 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun kabulü ile  değiştirilmiştir. Yeni yasal düzenlemele ile ulusal şirketler, dünya ticaretinde yer edinebilmiş rekabet ekonomisi ve serbest pazar anlayışı yaygınlık kazanmıştır. İlgili yasal düzenlemeler neticesinde işletmeler tarafından tutulması gereken defterler yenilenmekle beraber elektronik ortamda da kayıt tutulmasına imkân tanınmıştır.

6012 Sayılı Türk Ticaret Kanunu ile şirketlerde birçok radikal düzenlemelere gidilmiştir. Bu noktada şirketlerin birleşmesi hususunda ilgili şirketlerin aynı türden olma zorunluluğunu kaldıran kanun, şirketlerin birleşebilmesine imkân tanımakla beraber şirketlerin bölünme sürecini “tam ve kısmi” bölünme olarak düzenlemiştir.

Bağımsız denetimi tam olarak bir meslek hâline getiren yasa, denetimin sadece mali tablolar üzerinden değil, “Türkiye Denetim Standartları” doğrultusunda hazırlanan yıllık envanter ve rapaorlar üzerinden  yapılması gerektiğine ve hatta denetçinin denetiminden geçmeyen tabloların da yok hükmünde sayılması gerektiğini belirtmiştir. Belirli bir karar birimine özel konularda ayrıntılı bilgi sağlamak ve önerilerde bulunmak amacıyla bir özel denetim uygulamasına da imkân tanıyan yasa, getirdiği düzenlemelerle ticari hayatın şeffaf ve güven içerisinde geçirilmesini sağlamıştır.   

Anahtar Kelimeler: Kanun, Defter, Şirket, Denetim, Ekonomi                  


Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.