Avrupa Kömür ve Çelik Teşkilatı'ndan Reform Antlaşmasına Entegrasyonun Yönü

Mehmet Büyükçiçek

Öz


Avrupa Kömür ve Çelik Teşkilatı (European Coal and Steel Community-ECSC)’ndan Reform Antlaşması’na Entegrasyonun Yönü adlı bu tezde Birliğin kuruluşundan günümüze kadar birliğin katetmiş olduğu yol ve yaşanan değişim ele alınmıştır. Bu bağlamda başlangıçta yalnızca kömür ve çelik gibi savaş hammaddesinin iki temel girdisi olan üretiminin ve dağıtımının bir üst otoriteye devredilmesiyle oluşan AKÇT(ECSC)’den günümüzde reddedilmiş olsa da Avrupa Birliği Anayasası’yla bir devlet olma yolunda önemli adım atan Avrupa Birliği’nin tarihsel kronolojisi entegrasyon teorileri bağlamında ele alınmıştır. Teknik olarak bir anayasa olmayan Reform Antlaşması, federalizmi çağrıştıran tüm unsurlar ayıklanıp yeni versiyonuyla ortaya konulmuştur. Avrupa Birliği, 28 üye ülkeyle bu kurumsal yapıyla hantal karar alma mekanizmasıyla daha ileri gitme, genişleme, daha esnek kararlar alma şansına sahip değildi. Dolayısıyla Avrupa Birliği’nin kendini yenileyebilmesi için bu antlaşmaya ihtiyaç vardı. Reform Antlaşması’yla birlikte Birlik Avrupa Birliği Anayasasıyla entegrasyon teorileri bağlamında en sıkı bütünleşme modeli sunan Federalizmden vazgeçmiş, tam bir siyasal birlik simgesel düzeyde kalmıştır.

Anahtar Kelimeler


Entegrasyon, Avrupa Birliği, Federalizm, Fonksiyonalizm…

Tam Metin:

PDF

Referanslar


Altınbaş, Deniz, ‘AB Reform Anlaşması Onayladı, Ama Tehlike Bitmedi’, http://www.asam.org.re/tr/yazigoster.asp?ID=1808&kat1=2&kat2=(05.11.2007)

Avrupa İçin Bir Anayasa Oluşturan Antlaşma, Ankara: Ankara Barosu Başkanlığı, 2004, s.11.

Baykal, Sanem(2007), “Avrupa Birliği’nde Anayasallaşma”, Avrupa Birliği Temel Konular, Çağrı Erhan, Ayşe Burça Kızılırmak (ed.), Ankara: İmaj Yayınevi.

Bozkurt, Enver ve Özcan, Mehmet (2004), Avrupa Birliği Hukuku, Ankara: Asil Yayın Dağıtım.

Canbolat, İbrahim S. (2002), Avrupa Birliği Uluslarüstü Bir Sistemin Tarihsel, Teorik, Kurumsal, Jeopolitik Analizi, İstanbul: Alfa Kitabevi.

Çalış, Şaban H. (2008), Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri Kimlik Arayışı, Politik Aktörler ve Değişim, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Erhan, Çağrı(2007), “Avrupa Bütünleşmesinin Tarihsel Gelişimi”, Avrupa Birliği Temel Konular, Çağrı Erhan, Ayşe Burça Kızılırmak (ed.), Ankara: İmaj Yayınevi.

Kumrulu, G.(2003), “Avrupa’nın Geleceğine İlişkin Konvansiyon”, Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi, Cilt:2, Sayı:4.

Özcan, Mehmet, “Avrupa Birliği Anayasası”, http://www.usak.org.uk/junction.asp?mod=articles&st=PrintArticleDetail&id=51&lm=58649JLFD0932&In=TR (27.10.2007)

Puig, Gonzalo Villalta (2003), “The European Constitution: Past and Future”, www.anu.edu.au/NEC/Puig_Constitution .pdf. (07.11.2008)

Saraçlı, Murat (2008), “Avrupa Birliği Anayasası ve Reform Antlaşması”, Uluslararası Hukuk ve Politika, Cilt:4, Sayı:14.

Tezcan, Ercüment(2004), “Avrupa Birliği Anayasasının Doğuşu ve Öngördüğü Yenilikler”, Avrasya Dosyası, Cilt:10, Sayı:2.

Teziç, Erdoğan (1996), Anayasa Hukuku, İstanbul:Beta Yayınları.


Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.