Osmanlı Devleti'nde Para Vakıfları

Yaşar Semiz

Öz


Vakıflar yoksulluğu ortadan kaldırmayı, zenginden fakire gönüllü servet transferini ve dikey sosyal ekonomik hareketliliği arttırmayı hedefleyen ve kâr amacı gütmeyen kurumlardır. Vakıflar İslam dünyasında ve özellikle Osmanlı döneminde, kamusal hizmetleri yerine getiren en önemli kuruluşlardan birisidir. Toplumun temel ihtiyaçları olan sağlık, eğitim, bayındırlık, dini ve kültürel hizmetlerin önemli bir kısmı vakıflar tarafından yerine getirilmişti. Yine aynı dönemde, fakirlerin ihtiyaçlarının karşılanması ve ihtiyaç sahiplerinin problemlerine çözümler üretebilmek için paraların vakfedilmesiyle para vakıfları da kurulmuştur. Vakfedilen nakit paranın işletilmesinden elde edilen gelirler, vakfiye şartlarına uygun olarak mütevelli tarafından hayır işlerine harcanmıştı. XIX. yüzyılda para vakıflarında artış meydana geldi. İstanbul ve Anadolu’da birçok şehir ve kasabada da para vakıfları kuruldu.

Vakıfların ekonomik sistem içerisinde bir finansman aracı olarak yer almaları para vakıfları sayesinde olmuştur. Para vakıfları, bulundukları bölgelerde sosyal, kültürel ve ekonomik hayatın gelişmesinde önemli görevler üstlenmektedirler. Ancak bu vakıfların uyguladıkları finansman politikaları, beraberinde bir takım tartışmaları da getirmektedir. Bununla birlikte bu vakıfların tarihi gelişim süreçlerinin ve uygulama sistemlerinin öğrenilmesi ya da bilinmesi, günümüzde uygulanan alternatif finansal sistemlerin anlaşılmasında önemli katkılar sağlayacaktır.


Anahtar Kelimeler


Osmanlı, Anadolu, Vakıflar, Para Vakıfları, Finansal sistem

Tam Metin:

PDF

Referanslar


Akdağ, Mustafa, Türkiye’nin İktisadi ve İçtimai Tarihi, C. 2, Tekin Yayınları, İstanbul 1979.

Akgündüz, Ahmet, İslam Hukukunda ve Osmanlı Tatbikatında Vakıf Müessesesi, İstanbul 1996.

Aslan, Nasi, “Osmanlı Toplumunda Para Vakıflarının Kurumsallaşmasında Rol Oynayan Faktörler’’, Dinî Araştırmalar, C. I, Ankara 1998.

Ataseven, Asaf, ‘‘Osmanlı’dan Günümüze Vakıflar’’, Aksiyon Dergisi, S. 223, 1999.

Çağatay, Neşet , “Osmanlı İmparatorluğu’nda Riba-Faiz Konusu Para Vakıfları ve Bankacılık” , Vakıflar Dergisi, CIX, Ankara, 1971.

Çiftçi, Cafer, Bursa’da Vakıfların Sosyo-Ekonomik İşlevleri, Gaye Kitabevi, Bursa, 2004.

Değer, Alper ve Canan Erdoğan, ‘’16 ve 18. Yy. arasında Bursa’da Para Vakıfları ve Bursa Ekonomisine Etkileri’’, Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi C. 28, Bursa 2009.

Fetevâ -i Hindiyye Ansiklopedik İslam Fıkhı, C. IV, Terc. Mustafa Efe, Yay. Haz. İsmail Karakaya, Ankara ty.

Genç, Mehmet, Klâsik Osmanlı Sosyal-İktisadî Sistemi ve Vakıflar, Vakıflar Dergisi S. 4, Aralık 2014.

Okur, Kâşif Hamdi, ‘’Para Vakıfları Bağlamında Osmanlı Hukuk Düzeni ve Ebüssuûd Efendinin Hukuk Anlayışı Üzerine Bazı Değerlendirmeler’’, Gazi Üniversitesi Çorum İlahiyat Fakültesi Dergisi, C. IV, S. 7-8, Ankara 2005.

Özcan, Tahsin, Osmanlı Para Vakıfları: Kanuni Dönemi Üsküdar Örneği, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara 2003.

Öztürk, Nazif, Türk Yenileşme Tarihi Çerçevesinde Vakıf Müessesesi, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara 1995.

Yediyıldız, Bahaeddin, ‘’Vakıf’’, İslam Ansiklopedisi, C. XIII, İstanbul 1982.

Yediyıldız, Bahaeddin, ‘’XVII. Asır Türk Vakıflarının İktisadi Boyutu’’, Vakıflar Dergisi, S. 18, Aralık 1984.


Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.