Engelli Çocuğa Sahip Ailelerin Aile Yükü Değerlendirme Durumlarının Tükenmişlik Düzeylerine Etkisi: Konya Örneği
Öz
Bu araştırma, engelli çocuğa sahip ailelerin aile yükü değerlendirme durumlarının tükenmişlik düzeylerine etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Konya İlinde bulunan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri oluşturmaktadır. Örneklem olarak ise bu kurumlardan altı tanesi seçilmiştir. Araştırmaya 104 ebeveyn katılmıştır.
Araştırma kapsamında “Kişisel Bilgi Formu”, “Maslach Tükenmişlik Envanteri” ve “Aile Yükü Değerlendirme Ölçeği” kullanılmıştır. Veri analizinde sıklık tabloları ve tanımlayıcı bilgilere yer verilmiştir. İstatistiksel olarak bağımsız gruplarda “T Testi”, “Tek Yönlü Varyans (One Way Anova)” ve “Spearmen Korelasyon” analiz yöntemleri kullanılmıştır. Sonuç olarak, cinsiyet ve engel türü değişkeni ile aile yükü değerlendirme durumları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Ailelerin eğitim durumu ile aile yükü değerlendirme durumları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p<0,05).
Anahtar Kelimeler
Tam Metin:
PDFReferanslar
Antmen, N.(2010).Özel Eğitim Ve Rehabilitasyon Merkezlerinde Aile Merkezli Hizmetlerin Değerlendirilmesi:Ankara Yenimahalle Örneği.Yüksek Lisans Tezi.Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
Çalık, S. (2004). Özürlülüğün Ölçülmesinde Metodolojik Yaklaşımlar ve 2002 Türkiye Özürlüler Araştırması. Özveri Dergisi, 1(2): 153-375.
Dereli, F., Okur, S. (2008). Engelli Çocuğa Sahip Olan Ailelerin Depresyon Durumunun Belirlenmesi. Yeni Tıp Dergisi, 25: 164-168.
Dicle, A. N. (2012).Motivasyonel Görüşme Uygulamalarının Engelli Çocuğa Sahip Ailelerin Başa Çıkma Tutumlarına Etkisi. Doktora Tezi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi/Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Samsun.
Eripek, S. (2005). Zeka Geriliği. Kök yayıncılık, Ankara.
Işıkhan, V. (2005). Engelli Çocuğa Sahip Anne ve Babalarda Depresyon. Şefkat Matbaacılık. Ankara.
İçağasıoğlu, A. (2002). Zihinsel Özürlüler Özel Rehabilitasyon Merkezleri: Verilen Hizmetler ve Sosyal Hizmet Uygulamaları.Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
İnalı, Ç. Zihinsel ve/veya Bedensel Yetersizliği Olan Çocuğa Sahip Annelerin Yaşam Kalitesi ile Tükenmişlik Düzeylerine Anneye Verilen Eğitimin ve Danışmanlığın Etkisi.Yüksek Lisans Tezi, Harran Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü. Şanlıurfa.
Karasar, N. (2005). Bilimsel Araştırma Yöntemi. 20. Basım, Nobel Yayın Dağıtım, 79, Ankara.
Karataş, K. (2003). Engellilerin Toplumla Bütünleşme Sorunları, Bir Sosyal Politika Yaklaşımı. Ufkun Ötesi Bilim Dergisi, Türkiye Körler Federasyonu Yayını, Cilt 2, s. 2.
Mavili, A. (2014). Aile İçi Şiddet. Elma Yayınları, Ankara.
Oğultürk, N. (2012). Zihinsel Engelli Çocuğa Sahip Ailelerin,Aile İşlevlerini Etkileyen Etmenler:Çankaya Belediyesinden Hizmet Alan Aileler Üzerine Bir Değerlendirme. Doktora Tezi. Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
Öztürk, Y. (2012). Engelli Çocuğa Sahip Ailelerin Gereksinimlerinin ve Aile Yükünün Belirlenmesi. Yüksek lisans Tezi, haliç Üniversitesi, İstanbul.
Sarı Yıldırım H.,Başbakkal Z., (2008). Zihinsel Yetersiz Çocuğu Olan Aileler İçin Aile
Yükü Değerlendirme Ölçeğinin Geliştirilmesi Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, Erzurum11: 3, s: 86-95
Sayar, Ö. S.,Özbulut, M., Küçükkaraca, M. (1997). Özürlülerle Toplumsal Bütünleşmeye Bir Adım. Yayına haz. Bulu, N. Ve Kars, Ö., Sosyal Hizmet’97 Sempozyumu: 18-20 Eylül, İstanbul.
T. C. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı, (2004).Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı 2002 Türkiye Özürlüler Araştırması Çalışması, Ankara.
Tekincan, A. (2009). İşitme Engelli Öğrencilerin Anne ve Babalarının İşitme Engelliler İlköğretim Okullarındaki eğitim Sürecini ve Okul Aile İlişkilerini Değerlendirmeleri. Yüksek Lisans Tezi, Yeditepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
Yaralılar, T. (2010). Zihinsel Engelli çocuğa Sahip Ailelerin Psiko-sosyal Sorunları. Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
Zetlin, A. G., (1986).MentallyRetardedAdulstandTheirSiblising. AmericanJournol of MentalDeficiency, 91(3), p. 217-225.
Refback'ler
- Şu halde refbacks yoktur.