İNANÇ TURİZMİNİN MEDENİYETLER ARASI İŞBİRLİĞİNE ETKİLERİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

İbrahim Hakkı KAYNAK

Öz


Adına Küresel Medeniyet dediğimiz dünyada ülkelerin işbirliği iki temel paradigma üzerinden gerçekleşmektedir. Birincisi kültürel medeniyet işbirliği ve dayanışması, ikincisi ekonomik işbirliği.

Soğuk savaş sonrası dünyada küresel politika, tarihte ilk kez çok kutuplu ve çok medeniyetli bir dünya meydana getirirken, milletler, kendilerini ecdatlarıyla, dinle, dille, tarihle, kültürel değerlerle ve kurumlarla tanımladılar. Kültürel değerler işbirliği, medeniyetler dünyasına yeniden bir canlılık meydana getirecektir. Kültürel değerlerin ortaya çıkmasında ve insanlarla paylaşılmasında inanç turizminin katkısı büyüktür. Öncelikle kültürel değerlerin paylaşılmasında ülkeler arasında etkin bir koordinasyon sağlanmakla mümkün olacaktır.

İnanç turizminin medeniyetler arası işbirliğine sağlayacağı faydaları şöyle açıklayabiliriz:

• Dünya insanlarını her türlü politik anlayıştan arındırarak yaratılış kardeşliğinde buluşturabilecek etki ve güce sahip olması.

• İnsanları inanç kardeşliği etrafında buluşturarak inançların daha iyi anlaşılmasına, hoş görü ortamının sağlanması ve yaşanmasına katkıda bulunması.

İnanç Turizmi, çeşitli dinlere mensup insanların inançları gereği kutsal yerleri görmek istemelerinden kaynaklanmaktadır. Turizm hareketlerinin içinde dini bir boyutun varlığını gözden kaçırmamak gerekmektedir. İnsanlar inanç turizmi hareketlerine katılırlarken yalnız dini vecibelerini yerine getirmekle kalmayıp, gittikleri yerlerde ekonomik bir hareketlilikte meydana getirmektedirler.


Anahtar Kelimeler


İnanç turizmi; kültürel değerler; küresel medeniyet; kaçış ve yöneliş

Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.