Lojistik Sektörü Acısından Meslek Yüksekokullarının Önemi ve Öğrencilerin Lojistik Sektörüne Yönelik Tutumlarının Değerlendirilmesi
Öz
Bilginin ve bilgi teknolojisinin giderek önem kazandığı günümüzde nitelikli insan gücünün yetiştirilmesinin; kültürel, sosyal ve ekonomik gelişmeye çok büyük katkılarda bulunduğu bir gerçektir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin sanayi ve hizmet sektörlerindeki en önemli sorunlarından birisi “nitelikli ara eleman” eksikliğidir. Sanayi ve hizmet sektöründeki verim ve kalite “nitelikli ara elemanının” istihdamı ile artmaktadır. Bilindiği gibi ülkemizde sanayi ve hizmet sektörüne istenilen kalitede ara elemanlarını “Meslek Yüksekokulları” yetiştirmektedir.
Bu çerçevede son yılların en hızla gelişen sektörlerinden birisi olan Ulaştırma ve Lojistik sektörü bilhassa üretimin ve tedarik zinciri yönetiminin küreselleşmesi sonucunda üretimin bizzat parçası haline gelmiştir. Ülkemizin üretiminin ve dış ticaretinin hedef pazarlarına rakiplerinden daha hızlı ve daha uygun bir maliyetle ulaştırılması ulaştırma ve lojistik sektörümüzün etkinliği ile doğrudan orantılıdır.
Lojistik ve ulaştırma alanında Türkiye’nin sahip olduğu potansiyeli harekete geçirebilecek “nitelikli ara elemanının” yani eğitimli ve kalifiye insan kaynağının yetiştirildiği yerler olan “Meslek Yüksekokullarında”, lojistik programında okuyan öğrencilerin aldıkları eğitimden ve sektörden beklentileri nelerdir. Bunların doğru ve eksiksiz bir şekilde bilinmesi lojistik eğitiminin geleceği açısından büyük önem arz etmektedir.
Bu çalışmanın temel amacı, meslek yüksek okullarının lojistik sektöründeki yeri ve öneminin tartışılması ve lojistik eğitimi alan öğrencilerin eğitime, işe ve sektöre yönelik tutumlarının belirlenmesi ve lojistik sektörü açısından değerlendirilmesidir. Bu amaçla, Konya Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulunda eğitim alan 175 öğrenci üzerinde uygulama yapılmıştır. Araştırma sonucunda, lojistik eğitimi alan öğrencilerin eğitime, işe ve sektöre yönelik tutumlarının olumlu olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, öğrencilerin işe yönelik olumlu tutumlarının düzeylerinin eğitime ve sektöre yönelik tutumlarının düzeylerinden daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Araştırmada ayrıca, öğrencilerin eğitime, işe ve sektöre yönelik tutumları arasında olumlu ve önemli ilişki olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin eğitime yönelik tutumları ile işe yönelik tutumları arasındaki ilişki düzeyi, sektöre yönelik tutumları arasındaki ilişki düzeyinden daha yüksektir. Ayrıca, öğrencilerin eğitime yönelik tutumlarının işe yönelik tutumlarını önemli ve olumlu etkilediği, ancak eğitime yönelik tutumlarının sektöre yönelik tutumları düşük düzeyde etkilediği ortaya konulmuştur.Anahtar Kelimeler
Tam Metin:
PDFRefback'ler
- Şu halde refbacks yoktur.